Çok önemli bir toplantıda ya da sunumda olabilirsiniz. Eğitim veriyor ya da ürün tanıtıyor olabilirsiniz. Sunumuzu hazırladınız ve konuşmanızı ezberlediniz. Kendinize güveniniz var ancak herkesin önünde konuştuğunuzu hayal ettikçe geriliyorsunuz. Dilediğiniz kadar tecrübeli olun ancak topluluk önünde konuşma korkusu sizi ele alıyor.
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre topluluk önünde konuşma korkusu, en çok görülen korkular arasında ilk sırada. Ölüm korkusu bile 7. sırada kendine yer bulmuş. Bu nedenle yalnız değilim diyerek rahatlayabilirsiniz. İnsanların yaklaşık %40′ı, topluluk karşısında konuşmak istemiyor. Bu korku el titremesine ve terlemesine, kalp çarpıntısına, nefes alma zorluğuna ve hafıza kaybına neden oluyor.
Bu korkuyu yenmek için kendinize durumun normalliğini kabul ettirmeli ve nasıl üstesinden gelebileceğinizi öğrenmelisiniz. Topluluk önüne geçtiğinizde ise acemi de olsanız usta da olsanız davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. Ya da topluluk önünde konuşma eğitimleri alarak korkunuzu yenebilirsiniz. Kariyer ve imaj eğitimleri sayesinde iyi bir konuşmacı olabilirsiniz. Topluluk karşısında yapmamanız gereken hareketler ve davranışlar ise şunlar:
- Odayı tanımadan konuşmanıza başlamayın. Daha önce kullanmadığınız bir sınıfta ya da toplantı salonunda konuşma yapacaksanız, kürsüye geçerek alanı tanımaya çalışın. Misafirlerinizin oturacakları yerlere göz atın. Mekanda prova yapmadan konuşmaya başlamayın.
- Rahatlamadan sahneye çıkmayın. Kendinizi rahat hissetmeden konuşmaya başlarsanız bir süre sonra stres nedeniyle ara vermeniz gerekecektir. Sahneye çıkmadan önce bazı egzersizleri yaparak stresinizi azaltabilirsiniz. Nefes egzersizleri rahatlamanızı sağlayacaktır. Yüz egzersizleriyle de çenenizi ve yüz kaslarınızı konuşmaya hazırlayabilirsiniz.
- Dinleyicilerinizle konuşmadan sahneye çıkmayın. Eğer dinleyici kitleniz kalabalık değilse onlarla tanışmaya çalışın. Konuşma yapacağınız yere giderek gelen misafirlerinizi karşılayın. Konuşmacılarınızla vakit geçirmeniz daha rahat davranmanızı sağlayacaktır.
- Dinleyicilerinize kulak vermeden konuşmayın. Evet sahne sizin ancak dinleyicilerinize söz hakkı tanımazsanız başarılı bir konuşmacı olamazsınız. Topluluk önündesiniz diye sahnenin tamamen size ait olduğunu düşünmeyin. Kalabalık önünde konuşurken dinleyicilere de vakit verin.
- Heyecanlı olduğunuz için özür dilemeyin. Heyecanlı olduğunu bazen sadece siz bilirsiniz. Bu nedenle konuşmanızdan önce heyecanlı olduğunuzu belli edecek cümleler kurmayın. Heyecanınızdan ötürü özür dilemeyin. Bu durum hatalarınızın daha belirgin olmasına ve fark edilmesine neden olur.
- Abartılı el-kol hareketleri yapmayın. Eğer dinleyiciye ve konunuza odaklanmazsanız ellerinizi daha çok hareket ettirdiğinizi görürsünüz. Acemi ve heyecanlı bir görüntü sergilemenize neden olan bu durumla istediğiniz gibi konuşma yapamazsınız. Hızlı ve ani el-kol hareketleri olumsuz mesaj yaymanıza neden olur.
- Anlamını bilmediniz kelimeler, argo tabirler kullanmayın. Dinleyiciler kolay anlaşılan bir Türkçe kullanmanızı tercih ederler. Anlamını bilmediğiniz yabancı sözcükler kullanırsanız dinleyicileriniz size daha çok soru soracaktır. Bu sorulara cevap veremediğinizde de konunuza yeterince hakim olmadığınızı düşüneceklerdir. Aynı durum rahat olacağım derken aşırıya kaçarak argo tabirler kullandığınız zaman da geçerli. Kaba cümleler kurmanız dinleyicileri rahatsız edebilir, dikkat etmelisiniz.
Topluluk karşısında şık ve bakımlı olmanız gerektiğinden, konunuza hakim olmanızın öneminden, gözlerinin içine bakarak konuşmanız gerektiğinden bahsetmiyoruz bile. İyi bir konuşmacı olmak için bol pratik ve empati gerekiyor.
Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi ile topluluk önünde konuşma korkunuzun önüne geçebilirsiniz. Eğitim programını hemen incelemelisiniz…