Kişisel imaj ve etiket, iş görüşmelerinde de olumlu bir etki oluşturması için gereklidir. Kişisel imajınızı etkileyici bir şekilde oluşturmak için giyiminizden konuşmanıza kadar her şeye dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Bunlardan en önemlisi ise görü kuralları elbette. İş görüşmesinde nasıl oturup kalkmanız gerektiğini, neler söylemenin uygun olacağını bilmelisiniz.
“Etkilemek” iş görüşmelerinin anahtar sözcüğü olduğu için görgü kuralları üzerinde yeteri kadar durulmayabilir. Aksine karşınızdakini etkilemek için adab-ı muaşeret dediğimiz geleneğe bağlı kalmalı ve hareketlerinizi bu kurallara göre düzenlemelisiniz. İş görüşmesinde görgü kuralları ve önemi hakkında daha iyi bilgi için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Ayrıca Kurumsal Zarafet Eğitimi alarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
Özenle giyindiğinizi belli edin
İş görüşmesinde en önemli görgü kurallarından biri giyimdir. Karşı tarafın gözüne şık gelmeli ve özenle giyindiğinizi belli etmelisiniz. İşverenler için giyim hala önemli bir kriter. Görüşmenizi ne kadar önemsediğinizi göstermek için iyi bir takım elbise ve şık ayakkabılar yeterli olacaktır. Fazla mini etekler, yırtık kot pantolonlar ya da spor ayakkabılar hoş karşılanmaz. Ayrıca giysilerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız, güzel kokmanız olumlu imaj yaratır. Saçınız ve makyajınız görüşme yapacağınız firma için uygun olmalıdır.
Beden dilinizi kullanın
İş görüşmesinde beden dilinizi etkili kullanmanız da önemli. İyi bir el sıkışması, kendine güvenen bir duruş, etkili göz kontağı ilk izlenimin olumlu olmasını sağlayacaktır. Rahat davranmanız ve karşınızdakini dinlemeniz inandırıcı olmanızı sağlar. Konuşurken tonlamanıza ve vurgulara dikkat ederek kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz. Doğru sözcükleri kullanmayı bilmeli, yersiz hareketlerden kaçınmalı ve mimiklerinizde aşırıya kaçmamalısınız.
Görüşmeye zamanında gidin
İşverenler ya da IK uzmanları görüşmeye zamanında gelmeyen kişiler hakkında olumlu düşünmeyeceklerdir. Görüşmenize 1-0 yenik başlamak iyi olmaz. Kesinlikle ve kesinlikle görüşmenize vaktinde gidin. Görüşmeden 1 gün önce nasıl gideceğinizi planlayın, evden çıkış saatinizi belirleyin. Görüşmeden en az 10 dakika önce ofiste olmanız pozitif imaj oluşturmanızı sağlayacaktır.
İşinizde uzman olduğunuzun sinyallerini verin
Eğer başarılı bir kariyere sahipseniz ve işinizde uzman olduğunuzu düşünüyorsanız karşı tarafa bunun sinyallerini verin. Kendinize olan güveniniz işverene de güven aşılamanızı sağlar. Firmaya yararlı olacağınıza dair algı oluşturmanız işe kabul edilmenizde en büyük etken olacaktır. İşverenin sorularına doğru cevaplar verin ve soruları geçiştirmeye kalkmayın.
İnsanlara ismiyle hitap edin
Karşınızdaki kişiye ismiyle hitap etmeniz hoş olacaktır. “Ahmet Bey ya da Filiz Hanım” sizin iletişime ne kadar açık olduğunuzu böylece görmüş olacaklardır. Konuşma sırasında kişilerin isimlerini kullanmaya özen göstermeniz de görgü kurallarından biridir. Diksiyon Kursu ile kurumsal hayatta nasıl konuşmanız gerektiğini öğrenin.
İş yemeklerinin kuralına uyun
İş görüşmeniz öğlen saatine denk geldiyse ve yemeğe davet edildiyseniz teklifi nazikçe kabul edin. İşverenle ve çalışanlarla sohbet etmeye çalışın ancak aşırıya kaçmayın. Kolay yenecek bir yemek söyleyin ve iş görüşmesinde olduğunuzu unutmayarak daha kibar olmaya çalışın. Şirket hakkında bilgi almaya çalışın ve pozisyon için önemli olduğunuzu hissettirin. İşvereninizin sizi dinlediğini ve ilk izleniminizi oluşturduğunuzu unutmayın.
Abartıdan uzak durun
Görgü kuralları arasında en önemlilerden biri de abartıya kaçmamaktır. Kendinizi anlatırken övmemeye, yalan söylememeye ve kibirlenmemeye dikkat edin. Mütevazi olmanız her zaman artı puan kazandıracaktır.
İşverenin ya da IK uzmanının sizden etkilenmesini istiyorsanız görgü kurallarına uyun, doğal davranın, aşırıya kaçmayın ve şık olun. Eğer tecrübelerinize ve bilgi birikiminize güveniyorsanız iş görüşmeniz başarıyla noktalanacaktır.